Cattle haastattelee Kasea

Alkuperäinen teksti ja haastattelu vuodelta 1995: Steve Cattle 6. dan, English Shotokan Academyn (ESA) perustaja. Suomenkielinen käännös © Jarmo Niiranen

Mitkä tapahtumat veivät Shotokan-karaten kehitystä eteenpäin ja kuka tai ketkä vaikuttivat eniten Yoshitaka Funakoshin karateen?

Matsumura Sokon oli suuri vaikuttaja Okinawan karatessa. Hänen jälkeensä tulevat Azato ja Itosu, sitten Yabu ja Gichin Funakoshi. Ennen Itosun oppeja Gichin Funakoshi harjoitteli Azaton johdolla. Sekä Matsumura että Azato harjoittelivat Jigen-ryu kenjutsua. Heidän karatensa puolustustekniikat perustuvat nimenomaan Jigen-ryu kenjutsuun. Okinawalla ollessaan Gichin Funakoshi harjoitteli sekä Itosun että Azaton kanssa, mutta hänen poikansa Yoshitaka oli läheisempi Azaton kanssa. Aikakausi 1932–1945 painottui tekniikoihin, jotka todella toimivat aseettomassa taistelussa — Japanin armeija edellytti, että opetetaan tehokasta karatea. Yoshitakalla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin keskittyä erittäin tehokkaan tekniikan kehittämiseen; muuten karate olisi kielletty taistelulajina Japanin pääsaarilla.

Oliko Azato päävaikuttaja Shotokanin kehityksessä?

Uskon niin. Sen vuoksi tänä päivänä harjoittelemamme karate eroaa niin paljon muista Shuri-te -tyyleistä. Gichin Funakoshin karate oli klassista Shuri-te -karatea, mutta Yoshitakasta lähtien kaikki oli erilaista, ja tämän päivän Shotokan on hänen kehitystyönsä tulosta. Todellisuudessa vain pieni joukko ihmisiä harjoitteli Gichin Funakoshin karatea — oli pikemminkin niin, että Gichin auttoi Yoshitakaa kehittämään uudenlaista karatea. Muiden tyylien mestarit ovat kertoneet minulle, että Shotokanin Shuri-te -katat eroavat hyvin paljon muiden harjoittelemista muodoista. Esimerkiksi katat Unsu ja Sochin: Shito-ryun vanha mestari kertoi minulle, että Shotokanin Sochin on samurai-Sochin, hyvin erilainen kuin Shito-ryun Sochin. Shotokanin Sochinia harjoiteltaessa täytyy olla hyvin elastinen, voimakas ja erityisen tärkeää on voimakas henkinen asenne. Täytyy reagoida ja leikata vastustajan vartalo niin kuin Jigen-ryu kenjutsussa. Tämän vuoksi samurai-Sochin on Azato sensein Sochin.

Okinawan kuninkaat sotureineen tekivät 1600-luvulta eteenpäin säännöllisesti matkoja Kyushulle. Kyushulla ollessaan he harjoittelivat Eishin-ryu -miekkatyyliä. Luonnollisesti he opettivat omaa tyyliään omille samurailleen. Matsumura Sokon oli myös mukana noilla matkoilla. Jigen-ryu kenjutsu on kyushulainen miekkatyyli ja Shimazu-klaanin päätyyli. On epätodennäköistä, että okinawalainen Matsumura olisi kirjattu Jigen-ryu -koulun rekistereihin. Jigen-ryu kenjutsun harjoittelu on säilynyt näihin päiviin saakka uskomattoman ankarana; harjoittelussa ei myöskään käytetä suojuksia.

Jigen-ryu kenjutsu on Satsuma-klaanin tyyli, jonka perustaja on zen-munkki. Hän oli myös Nen-ryu kenjutsu -mestari. Kyushulaiset oppivat Jigen-ryun zen-munkilta kiotolaisessa temppelissä. Tämän jälkeen he palasivat Satsumaan, Shimazun kaupunkiin ja alkoivat opettaa samaa tyyliä kendona. Lopulta otettiin käyttöön nimi Jigen-ryu kenjutsu.

Harjoittelu tapahtuu puumiekoilla. Oppilaat juoksevat metsässä ja iskevät miekoillaan puita niin kovaa kuin mahdollista. Harjoitusvaikutus on tehokas, koska iskuja tehdään 2000–3000 päivässä. Kun näin on harjoiteltu 5–10 vuotta, oppilaat tekevät syviä lovia puihin pelkillä puumiekoilla. He ovat niin vahvoja, että taistelussa he voivat katkaista vastustajan käden vain iskemällä täydellä voimallaan.

Jigen-ryu samurait osallistuivat Satsuma-kapinaan Japanin keisari Meijiä vastaan 1870-luvulla. Suurin osa Japanin armeijasta taisteli kaksi vuotta 360:a samuraita vastaan. Yleensä samurait tuhosivat armeijan yksiköt täysin — sellainen oli heidän voimansa. Olen varma, että Shotokan-ryu on tullut suosituksi aikaisemman kendo-vaikutuksen ansiosta. Sitä ennen Okinawan karate sai vaikutteensa Kiinasta. Jigen-ryu opittiin siis Kyushulla.

Yoshitaka Funakoshin ollessa 12-vuotias lääkärit sanoivat hänen olevan hyvin sairas. Tuolloin hän aloitti karaten harjoittelun. Vaikka hän oli pienikokoinen, karaten ansiosta hänelle kehittyi hyvin joustava ja vahva vartalo sekä hyvin voimakas tahto.

 


 

Johtopäätökset

Sensei Taiji Kase sai oppinsa Yoshitaka Funakoshilta. Kase on kehittänyt karatea koko ajan eteenpäin niin kuin Yoshitaka Funakoshi olisi tehnyt. Lähes kaikki Yoshitakan oppilaista ovat nyt kuolleet, elossa on vain muutama. Monet parhaista menehtyivät toimiessaan Kamikaze-pilotteina sodissa. Kase seuraa Yoshitakan jalanjälkiä, harvat ihmiset maailmassa harjoittelevat tämän tyyppistä Shotokan karatea. Vain Kase voi näinä päivinä välittää Yoshitakan ja Azaton oppeja. Kase on tärkeä henkilö tulevaisuuden karatelle.

Kehitys on tapahtunut seuraavasti: Matsumura Sokon, Azato Yasatune, Funakoshi Gichin, Funakoshi Yoshitaka, Kase Taiji. Sensei Taiji Kasen johdolla tulemme näkemään jälleen uuden sukupolven dynaamisia ja vaikuttavia karatekoita, jotka seuraavat Yoshitaka Funakoshin viitoittamaa tietä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s